Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Nordenskiöld Land søndag 30.04.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det finnes vedvarende svake lag i snødekket. Disse er stort sett vanskelige å løse ut, men vær forsiktig i bratt terreng og på tynt snødekke.

Skredfarevurdering

Lavere temperatur og ikke nedbør. Mindre vind fra øst vil bare danne mindre flak, og litt eldre flak vil stabilisere seg videre. Vær ekstra obs der det evt. har vært rim på overflaten eller kantkorn høyt i snødekket før de ferskeste flakene ble bygget.
Hvis sola slipper til kan det løsne enkelte våte skred i bratte, solvendte hellinger om ettermiddagen og kvelden.

Det er vedvarende svake lag med kantkorn rundt skarelag nede i det gamle snødekket. Disse er stort sett vanskelig å påvirke, men vær forsiktig i bratt terreng og der snødekket er tynt. Dersom man løser ut skred kan skredene bli store.

Vær også oppmerksom på faren for skavlbrudd.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø over skarelag

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 29. april 2023

Det er generelt bra med snø, særlig i skjermede områder. Det er skare der vinden tidligere har tatt og småskavler med mykere fokksnøflak i le og skjerma områder. Det eldre snødekket er stort sett stabilt og hardt.

Det finnes kantkornlag rundt skarelag nede i snøen og ved bakken. Disse lagene er generelt vanskelig å påvirke. Også noe overflatenær kantkorn er observert rundt i regionen, sannsynligvis dannet denne uka.

Snødekket er kaldt, og med varmere luft over har det vært en stor, omvendt temperaturgradient. Senere blir lufta betydelig kaldere igjen. Man bør følge med på mulig kantkornvekst høyt i snødekket.

Temperaturen på Platåberget (484moh) har lørdag formiddag steget til 2,3 grader.
Observasjon fra Svalsatveien fredag melder om 30 cm nysnø i skjermede områder.

Fjellvær

Lørdag 29. april 2023

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra øst. -5 °C til -2 °C på 700 moh. Delvis skyet. Østlig liten kuling utsatte steder.

Søndag 30. april 2023

Ingen nedbør av betydning. Bris fra nordøst, endring til liten kuling fra øst om formiddagen. -15 °C til -5 °C på 700 moh. Delvis skyet. Fra ettermiddagen østlig liten kuling utsatte steder.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS